Virtual Private Server of toch eigen hardware?

Dat is een vraag dieop een gegeven moment gaat spelen bij veel bedrijven die zijn gestart met een Virtual Private Server (VPS). Houden we de VPS(-en) aan of gaan we over op eigen hardware?

VPS is een ideale oplossing voor bedrijven die niet willen investeren in eigen hardware of die geen kennis in huis hebben om de eigen apparatuur te beheren. Bij een Unmanaged VPS betaal je een bedrag per maand en het beheer van de hardware wordt voor je gedaan, Bij een Managed VPS wordt zelfs ook het beheer van de software voor je gedaan.

Maar wat zijn de nadelen van VPS? Wanneer kies je voor de aanschaf van je eigen hardware?

In ons datacenter zitten veel bedrijven die gebruik maken van VPS. Omdat wijzelf alleen Colocatie aanbieden maken de betreffende bedrijven gebruik van onze partners. Een van die partners is Bitency, aanbieder van Webhosting, Virtual Private Servers, Dedicted Servers en Colocatie per HE.

We stelden daarom Dennis Op de Weegh, eigenaar van Bitency een aantal vragen over het gebruik van VPS en eigen servers om zo een beter beeld te krijgen van deze oplossingen.

 

Waarom toch die stap naar eigen hardware, denk jij?

Dat heeft vaak te maken met kosten en zelf controle willen krijgen over je eigen IT-omgeving. Als je gebruik maakt van VPS hoef je zelf het beheer niet te doen. Bij Managed VPS gaat het dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van software updates. Dat wordt voor je gedaan, maar daar betaal je natuurlijk wel voor

 

Hoe zit dat bij jouw klanten?

Mijn meeste klanten starten met een VPS-oplossing. Na verloop van tijd als ze gegroeid zijn, gaan ze toch nadenken over het aanschaffen van een eigen server.

 

Welk type klant kiest voor een VPS-oplossing en welke voor eigen hardware?

Bij VPS zijn het veelal starters, eindklanten (bijvoorbeeld webshops) of bedrijven die liever maandlasten hebben dan dat ze moeten investeren.

Eigen hardware wordt met name aangeschaft door service providers, bedrijven die de benodigde kennis in huis hebben om het beheer zelf te kunnen doen. Ze willen controle hebben over hun IT-omgeving.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van beide oplossingen?

VPS:

Een voordeel van VPS is dat het schaalbaar is. Een extra VPS is er zo bijgezet.  Vaak is het ook redundant uitgevoerd. Je hebt dan de beschikking over een VPS die draait op 2 aparte fysieke servers. Valt 1 fysieke server uit dan merk je daar als gebruiker niets van.

Een nadeel van VPS is dat je minder controle hebt over je data. Veel bedrijven weten bijvoorbeeld niet waar hun data staat.

Een ander nadeel is dat bij een grotere afname van VPS-en de kosten dermate stijgen dat het hebben van eigen hardware voordeliger is.

 

Eigen hardware:

Het hebben van eigen servers heeft als voordeel dat je meer controle hebt. Je hebt je data immers in eigen beheer. Je kunt je server inrichten zoals jij dat wil.

Een nadeel van eigen hardware is dat je moet investeren. Dat is niet weggelegd voor veel startende ondernemers.

Daarnaast is het minder (snel) schaalbaar dan een VPS-oplossing. Het duurt langer voor er een server is bij gezet.

Tot slot moet je ook rekening houden met colocatie kosten. Je moet rackruimte huren om je server in te plaatsen

 

Hoe zit het met de flexibiliteit van beide oplossingen?

De schaalbaarheid van een VPS is groter dan bij eigen hardware. Je breidt snel en eenvoudig uit. De flexibiliteit van de oplossing zelf is echter kleiner dan bij eigen hardware. Je bent als gebruiker afhankelijk van hoe je leverancier het platform waar op jouw VPS draait, inricht. Bij eigen hardware kun je het meer inrichten zoals je zelf wil.

 

Hoe zit het met veiligheidsrisico’s?

Veel klanten weten bijvoorbeeld bij een Managed VPS niet hoe de beveiliging is geregeld. Ze gaan er vanuit dat dit goed is. Er bestaat ook geen keurmerk of iets dergelijks voor.

Dat wil niet zeggen dat er per definitie meer risico’s zijn bij VPS.

Als bezitter van eigen hardware is een ondernemer daarentegen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn data.

 

Is Virtual Private Cloud (VPC) een alternatief voor beide oplossingen?

In een VPC kun je meerdere VPS-en aanmaken, zelf bepalen hoeveel resources de VPS krijgt en vervolgens per machine bepalen welke besturingssystemen je daar op gaat installeren. In dat opzicht heb je de schaalbaarheid van VPS en de flexibiliteit van eigen hardware ineen.

Het is dus in zekere zin een alternatief maar dan wel voor de grotere bedrijven, gezien de kosten die er mee gepaard gaan.

 

Terugkomend op de vraag: ”Virtual Private Server of eigen hardware?”, geeft Dennis aan dat er geen eenduidig antwoord is. Het is per bedrijfssituatie anders.

Kijk je naar de voordelen van beide oplossingen kun je wel het volgende concluderen.

Bedrijven die niet willen investeren in eigen hardware, geen kennis in huis hebben voor het inrichten en het beheer ervan en die een schaalbare oplossing willen, zijn beter uit met een VPS.

Bedrijven die wel de kennis voor het beheer in huis hebben, controle willen hebben over hun eigen data en de vrijheid willen hebben om de server in te richten zoals zij dat willen, zijn beter uit met eigen hardware.

Je doet er sowieso als ondernemer goed aan om te blijven kijken naar hoe je IT behoeften en wensen zich ontwikkelen en om daarbij na te gaan welke oplossing het beste bij je past.

 

Wil je na het lezen van dit stuk meer weten over VPS of eigen hardware?

Neem dan contact op met Bitency of met ons.