kickstart24

KickStart Europe 2024: de 7e editie!

Op 26 en 27 februari 2024 organiseerde Dutch Datacenter Association alweer de 7e editie van KickStart Europe, hét event voor en door de digitale infrastructuur in Europa. Dit jaar ging uiteraard over AI, stond het bewustzijn rondom de locatie van data centraal, plus er was een specifieke focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een blik op het jaar door de ogen van collega Patrick de Lima.

“Data is de cloud, toch?”
“Het besef onder mensen over waar hun data wordt gehost blijft nog altijd een issue,” erkent Patrick, accountmanager van Global-e Datacenter. “Men zegt: “Data zit in de cloud toch?” Maar het besef dat deze ‘cloud’ gehost wordt in een datacenter blijkt nog steeds een alledaagse uitdaging.“ Toevalligerwijs bleek dit een van de hoofdonderwerpen van de KickStart Europe te zijn: “Bewustwording over dit onderwerp is nog altijd essentieel, dat besef moet aanwezig zijn om over te stappen op diepere onderwerpen, bijvoorbeeld om een constructieve dialoog te voeren over duurzaamheid en efficiëntie.”

Energiecrisis en duurzaamheid
Een prominente zorg die werd besproken, was het groeiende tekort aan stroom in heel Europa. Duitsland heeft onlangs nieuwe wetgeving ingevoerd waarin datacenters moeten bewijzen dat ze gebruikmaken van groene stroom en een lage Power Usage Efficiency (PuE) hebben: De uitdagingen variëren van bewustwording tot ‘greenwashing’.
Patrick: “Bij Global-e Datacenter herkennen we deze uitdagingen maar belichten daarin ook onze extreem lage PuE-waarde, het gebruik van groene stroom en een bijzonder stroom-efficiënte inrichting om energieverlies te minimaliseren. Dankzij deze maatregelen zorgen onze datacenters er zelfs voor dat de stroom dusdanig doelgericht wordt ingezet, dat het in de meeste gevallen minder stroom kost én goedkoper is voor de klant om aan colocatie te doen.”

Een hyperefficiënt (flat)gebouw
Een voorbeeld dat is genoemd tijdens een van de panels van journalist Twan Huys raakt beide onderwerpen van deze KickStart: Het illustreert het verschil tussen on premise en off premise datacenters, een voorbeeld waar Patrick zich in kan vinden. “Stel je voor, je hebt een hypermodern, efficiënt flatgebouw vol woningen, waar alle voorzieningen samenwerken voor hetzelfde doel… versus een wijk vol losse, verschillende soorten huizen, verschillende energielabels, verdiepingen, groottes en voorzieningen.. Wat klinkt dan efficienter?” Aldus een enthousiaste Patrick. “De analogie benadrukte de efficiëntie van een gecentraliseerd systeem ten opzichte van verspreide infrastructuren.. wat maakt dat off premise dusdanig efficiënter is dan on premise!”

De 7e editie van KickStart Europe bood een diepgaande blik op de uitdagingen en kansen binnen de digitale infrastructuur van Europa. Duurzaamheid en bewustwording bleken cruciale elementen te zijn in het streven naar een efficiënte en verantwoorde digitale toekomst. Het is duidelijk dat datacenters hun rol serieus nemen in het bevorderen van groene technologie en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Wij zijn er klaar voor!