AEC Skyline vliegtuigen

Het IT fundament van hoogvlieger AEC Skyline

AEC Skyline is een agile bedrijf dat high-end luchtdiensten in contractvorm levert in combinatie met geavanceerde kritische data oplossingen. Vanuit de vliegvelden Breda en Groningen Eelde bedienen zij de Nederlandse- en bondgenootschappelijke strijdkrachten en overheidsdiensten met onder andere bijzondere vliegtuigen en specifieke C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) middelen voor onder andere operaties, oefeningen en trainingen, over de hele wereld. Bijzondere dienstverleningen met zeer speciale doeleinden voor een specifieke klant.

AEC Skyline startte in de jaren ’90 na de Koude Oorlog met het leveren van vliegtuigen en trainingsdoelen, op contractbasis te huur, aan de Nederlandse strijdkrachten. Directeur Stef Have blikt terug. “Je ziet in de afgelopen decennia de focus verschuiven, daar waar we in de jaren negentig begonnen met het leveren van speciale vliegtuigen, kwam daar tien jaar later sensoring bij. Een combinatie met vliegtuigen waarbij de juiste sensoren het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Wij leverden als een van de eersten deze combinatie, het is een zeer interessante niche voor een veeleisende klant die wij goed kennen.” De medewerkers van AEC Skyline zijn echter niet onbekend met de Nederlandse strijdkrachten, Have grapt: “Roep in de werkplaats maar eens “Geef acht!” en de helft springt in de houding. Vele van ons waren in dienst, wij zijn nu civiel maar kennen het klappen van de zweep en weten dus precies waar we op moeten letten in onze dienstverlening”.

Informatiegestuurd opereren
Toen het derde decennium aanbrak voor deze onderneming kwam IT aan de beurt. Een speciale tak van sport, ook voor AEC Skyline. Binnen hun afdeling Critical Data Solutions is een aantal diensten ontwikkeld wat vooruitliep op de behoeften, maar inmiddels niet meer weg te denken is in het veld.AEC Skyline

“Het is een andere aanpak,” aldus Rob van Stappen, IT engineer bij AEC Skyline, “Wij faciliteren met deze diensten informatiegestuurd optreden, dat is compleet anders dan wat we voorheen deden.” De IT infrastructure van de AEC Skyline locaties op beide vliegvelden is volledig onder handen genomen, een slimme basis voor de systemen en applicaties die er draaien. “Met Critical Data Solutions bieden we diensten waarin we echt vooroplopen in de wereld. Van secured sim- en datakaarten voor actieve missies, tot aan streamingboxen die je toegang geven tot het internet, zelfs op de meest onherbergzame gebieden op aarde… dat maken wij!”

Deze data moet natuurlijk representatief en actueel zijn. De netwerken van AEC Skyline herbergen deze data en verbinden de gebruikers, platformen en missiesystemen aan elkaar. Zo kunnen bijvoorbeeld grondeenheden inclusief (on)bemande voertuigen dankzij deze integratie van netwerken en bijbehorende data-analyse, van het laagste tot het hoogste niveau, live informatie met elkaar delen. Zo wordt informatiegestuurd optreden mogelijk.

Lowland
Een andere dienst die ontwikkeld is door Critical Data Solutions is Lowland, een op S2IX (Secure Search & Information Exchange) gebaseerde oplossing voor gegevensoverdracht tijdens het gevecht. “Denk hierbij aan full motion video en ander beeldmateriaal. Deze gegevens dienen realtime omgezet te worden in bruikbare inlichtingen om eventuele acties mogelijk te maken, gesynchroniseerd tussen verschillende niveaus qua C2 (command & control).” aldus Van Stappen. Deze innovatieve cloud based combat data transfer oplossing is dusdanig kritisch dat alleen een uitstekend datacenter dit kan en mág hosten, althans in een innovatieomgeving. Bij daadwerkelijke operaties ontfermt Defensie zich natuurlijk zelf over deze data.

Speciaal
Hoewel het credo van AEC Skyline’s directeur Stef Have ‘buy or built’ is, begreep hij dat op het gebied van datacenters zoveel technical awareness kwam kijken. Dus gaf hij opdracht een datacenter in de buurt van Breda Airport te zoeken, dat net zulke hogen eisen aan zijn eigen diensten stelt, als de klanten van AEC Skyline aan hen stellen.
Met een lage latency een een enorme efficiency, waarbij 24/7 de norm is en de kennis in house is, bleek Global-e Datacenter een uitstekende keuze. Van Stappen: “Het was direct duidelijk. Een benaderbare organisatie met de juiste technische high-end oplossingen, met een flexibel karakter en persoonlijke touch, wij vonden die combinatie bij Global-e Datacenter.”

Dat de directeur van Global-e Datacenter zelf een échte netwerkman is, speelt zeker mee in de keuze op het vlak van inhouse kennis, “Maar het belangrijkste goed is de flexibiliteit en het meedenken,” aldus directeur Have, “Wij zijn niet speciaal, behalve als het bij ons speciaal wordt… en dan wordt het leuk”. Inmiddels draait AEC Skyline al even in een van de datacenters van Global-e Datacenter, naar volle tevredenheid.