Nieuwbouw datacenter in volle gang

Het lijkt nog maar kort geleden dat de bouw van ons nieuwe datacenter officieel werd gestart. Alleen de fundering lag er toen. Als je nu kijkt, dan staat het metalen geraamte van het pand er al, liggen de tussenvloeren er al in en worden de zijwanden geplaatst.

Nieuwbouw 29-01-2019

Mede door een milde winter gaat de bouw voorspoedig en als het zo doorgaat is het pand in maart al wind- en regendicht.

Maar niet alleen de bouw gaat voorspoedig, ook de inrichting van het datacenter zelf. Vooraf moesten er veel keuzes worden gemaakt .

  • Hoe gaan we het datacenter uitvoeren?
  • In welke mate wordt het redundant?
  • Welke systemen ga we gebruiken voor de koeling, beveiliging en stroomvoorziening?
  • En welke leveranciers gaan dat leveren?

 

De keuzes die zijn gemaakt, zorgen ervoor dat een aantal zaken in het nieuwe datacenter wezenlijk anders zullen zijn dan in het huidige.

We lichten er een paar voor u uit.

In het nieuwe datacenter gaan we gebruik maken van een adiabatisch koelsysteem.  Adiabatische koeling is een natuurlijk koelsysteem op basis van directe verdamping. Lucht wordt gekoeld door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt hierdoor af. Gevolg is dat we ons datacenter bijna het hele jaar door kunnen koelen met buitenlucht.

We gaan ook gebruik maken van een hot aisle containment systeem. Bij dit systeem zijn de racks in een corridor als het ware omgedraaid. Dus in tegenstelling tot een cold aisle containment systeem (dat gebruiken we in ons huidige datacenter) zit de koele kant van het rack aan de buitenkant en de warme kant aan de binnenkant van de corridor. Hierdoor kunnen we effici├źnter koelen.

Dit zijn dus slechts 2 voorbeelden op het gebied van de koeling.

In een volgend artikel zullen wij u meer informatie geven over de beveiliging en de stroomvoorziening van ons nieuwe datacenter.