Team Global-e, een uniek team met een veelzijdig manager

Onlangs won Team Global-e lid Willemijn Fuite in het Spaanse Pontevedra de wereldtitel in de Crosstriathlon voor junioren. Een prestatie van formaat! Zeker als je bedenkt dat ze voor de eerste keer meedeed.

Willemijn is één van de toptalenten die wordt getraind door Armand van der Smissen. Armand is naast talentencoach voor junioren ook teammanager van Team Global-e. We zijn met hem in gesprek gegaan over Team Global-e, zijn rol als teammanager en over de sponsoring door Global-e Datacenter en Global-e ICT solutions.

Logo Team Globla-e

Binnen de regionale hardloopwereld neemt Team Global-e een unieke positie in. Het is het enige team dat wordt gesponsord door twee niet aan de hardloopwereld gelieerde bedrijven. En het beschikt ook als enige team in de regio over een eigen teambus. 

Armand is als teammanager verantwoordelijk voor 19 atleten die tot de regionale top behoren en die deelnemen aan cross- en wegwedstrijden. Armand is als ex-topsporter geen onbekende in deze wereld. In zijn hoogtijdagen is hij onder andere 13x Nationaal Kampioen Duatlon Elite en 3x Nationaal Kampioen Powerman geweest.

We stelden Armand een paar vragen. 

Wat doe jij in het dagelijkse leven? 

Naast mijn rol als teammanager bij Team Global-e werk ik als technisch coördinator bij de Nederlandse Triathlon Bond. In die rol verricht ik diverse werkzaamheden. Ik ben bondscoach voor Crosstriathlon, Duathlon en Aquathlon. Daarnaast ben ik coach bij het Regionaal Triathlon Center en dus ook talentencoach voor de junioren.  

Wat houdt jouw rol als manager van Team Global-e in?

Mijn rol bestaat uit het samenstellen stellen van het team. Dat doe ik door atleten in de regio te screenen. Daarna houd ik de eerste gesprekken met ze. En als er een klik is, stel ik ze voor aan de directie van Global-e. 

Ook verzorg ik de inschrijvingen van de atleten voor de wedstrijden. Iedere atleet heeft zijn/haar eigen trainingsschema en bepaalt zelf aan welke regiowedstrijd hij/zij meedoet. Ik adviseer daar hooguit in. Als een wedstrijd niet in een trainingsschema past is het vaak beter om er niet aan deel te nemen. Over het algemeen doet iedere lid aan zo’n 15 wedstrijden per jaar mee.

Tot slot fungeer ik als schakel tussen het team en Global-e bedrijven.

Waar let je op bij de screening van potentiële leden?

Potentiële leden willen meedoen aan zowel cross- als wegwedstrijden in de regio. Sommigen van de huidige leden combineren dit met (inter-)nationale wedstrijden. Verder moeten ze tot de top binnen de regio behoren en beschikken over een teamspirit.

Uiteindelijk selecteer ik ook op basis van het gevoel dat ik heb bij een atleet. Past hij/zij in het team.

Wat is voor de atleten reden om deel te nemen aan het team?

De atleten trainen bij verschillende verenigingen en hebben ieder hun eigen trainingsschema. Ze kijken in de drukke kalender van hardloopevenementen wat past in dat schema. Als ze aan een wedstrijd deelnemen, vinden ze het prettig om dat samen met andere atleten te doen. Het is dus een samenhorigheidsgevoel.

De bus speelt ook een belangrijke rol. Het is een unieke verzamelplaats waar de leden zich in alle rust kunnen voorbereiden. Bovendien hebben ze geen gedoe met waar ze hun spullen moeten laten. 

Armand (midden) met andere leden van het team in de Global-e bus.


Wat is het doel van het team?

Er is geen specifiek gemeenschappelijk doel binnen het team, behalve dan het plezier beleven aan het hardlopen en het beste uit jezelf en elkaar halen. Hardlopen is een individualistische sport, dus de atleten houden zich voornamelijk bezig met hun eigen prestaties. Het is wel zo dat ze elkaar stimuleren en motiveren om persoonlijke doelen te halen. Ik help ze daarbij door ze te voorzien van adviezen. Een aantal atleten train ik ook, maar dat gaat buiten het team om.

Armand zou een hardloopevenement waarin regioteams tegen elkaar strijden wel zien zitten, maar vooralsnog is dat er niet. 

Wat wil jij als manager bereiken met het team?

Ik wil er vooral een hechte groep van maken die plezier beleeft aan het hardlopen en die goed presteert tijdens wedstijden. Voor een belangrijk deel is de groep dat al, maar met de recente komst van nieuwe atleten moeten we daar verder aan werken.

Zo nemen we 22 juni deel aan de Ekiden in Oisterwijk. Dat is een marathonestafette met een team, overgewaaid uit Japan. 

Armand is overigens zelf mede-nationaal recordhouder op deze discipline.

Wat betekent de sponsoring door Global-e voor het team?

Door de sponsoring kunnen topatleten uit de regio worden samen gebracht. Het teamgevoel zorgt er voor dat zij sportief gezien het beste uit elkaar halen.  

De atleten worden voorzien van kleding en hebben met de bus een ideale plaats om zich te verzamelen, om zich om te kleden en voor te bereiden voor een wedstrijd. Inschrijvingen voor wedstrijden wordt voor ze geregeld. Dit alles zorgt er voor dat de atleten onder optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan een wedstrijd en zo tot de best mogelijke prestaties kunnen komen.

Team Global-e

Hardlopen past bij beide Global-e bedrijven. Het is een toegankelijke én uitdagende sport. Met Team Global-e steunen we hardlopers uit diverse wedstrijdcategorieën.
Als hoofdsponsor helpen we daarnaast ook de leden van Atletiekvereniging Spiridon in Rijen en de organisatoren van het Regio 13 weg- en crosscircuit in Midden Brabant.