Kies voor een duurzame colocatie

ICT is meer en meer de motor voor bedrijven die te allen tijde moet blijven draaien, want stilstand kost geld. Maar in een tijd waarin het aantal applicaties binnen bedrijven blijft groeien, hardware en software steeds complexer worden en medewerkers over steeds meer devices beschikken, wordt dat steeds lastiger.

De vraag is in hoeverre bedrijven alle ICT-taken zelf nog moeten blijven doen. Niet alleen de kerntaken worden gecompliceerder, ook ondersteunende taken vergen steeds meer tijd en kennis van ICT-medewerkers. Gebrek aan tijd en geld zorgen er voor dat die kennis niet op het gewenste niveau gehouden wordt. 

Het faciliteren van de IT-omgeving is geen kerntaak van ICT-medewerkers, maar het is wel van wezenlijk belang om die ICT-motor draaiende te houden. Wil je dan dat je ICT-medewerkers dit erbij blijven doen of besteed je het dan toch liever uit aan een specialist?

Datacenters zijn bij uitstek dé specialist in het faciliteren van een IT-omgeving. Het is hun kerntaak om er voor te zorgen dat de data van hun klanten 24/7 beschikbaar is, dat deze veilig staat en dat de apparatuur van hun klanten koel staat. 

Er zijn nog meer redenen waarom het beter is om je IT-omgeving in een, het liefst duurzaam, datacenter te plaatsen. We hebben er nog 9 voor je op een rij gezet.

1. Je wilt graag de kosten van je IT-omgeving in de hand houden.

ls jouw IT-omgeving in een datacenter staat, betaal je een vast bedrag per maand en ben je er van verzekerd dat je data koel en veilig staat en dat het 24/7 beschikbaar is. Je weet precies wat de kosten voor het faciliteren van je IT-omgevingop jaarbasis zijn.

In een on-premise situatie is het minder voorspelbaar wat je per jaar kwijt bent. Je moet zelf investeren in apparatuur voor je serverruimte en ook in kennis om het te onderhouden. Veel bedrijven weten niet wat het faciliteren van hun IT-omgeving kost, omdat ze niet inzichtelijk hebben wat bijvoorbeeld hun stroomverbruik hierbij is. Ze krijgen namelijk maar één factuur voor al het stroomverbruik van heel het bedrijf.

Bij Global-e Datacenter huur je een rack en wij verzorgen ervoor dat je data 24/7 beschikbaar is en je apparatuur veilig en koel staat. Je kunt bij ons real-time zien wat je stroomverbruik is. Wil je weten welke voorzieningen we verder bieden en wat het kost, vraag dan onze brochure “Colocatie bij Global-e” aan.

2. Je wilt graag dat jouw IT-omgeving flexibel is.

Door de groter wordende rol van IT verandert ook de omvang van je IT-omgeving.

Wanneer jouw omgeving in een datacenter staat, is het makkelijk om de ruimte (lees rack) waar het in staat aan te passen is aan de behoeften die je op dat moment hebt. Je hoeft slechts meer of minder rackruimte af te nemen. 

In een on-premise situatie moet je zelf de ruimte aanpassen aan de veranderde omvang van je IT-omgeving en ook zelf zorgen voor een optimale afstemming van de koeling, beveiliging en stroomvoorziening.

3. Je wilt graag dat jouw IT-omgeving flexibel schaalbaar is. 

Datacenters zijn modulair opgebouwd en spelen in op groei. Stijgt de vraag naar rackruimte dan is dat geen probleem, want alle voorzieningen zijn al getroffen om klanten van extra ruimte te voorzien. 

In een on-premise situatie ga je logischerwijs vaak pas uitbreiden bij een concrete behoefte. Je bent dan feitelijk wel te laat, want tijdens het aanpassen van je dataruimte, staat verdere ontwikkeling van je IT-omgeving stil. En dat kost geld.

Bovendien ontbreekt het bij veel bedrijven aan ruimte in het pand om hun bestaande serverruimte uit te breiden.

Global-e Datacenter heeft sinds maart 2020 een duurzaam, nieuw datacenter en speelt daarmee in op een sterke groei die het doormaakt. Zo zorgen we er voor dat ook onze klanten kunnen blijven uitbreiden.

4. Je wilt graag de hoogste beschikbaarheid van je data.

Redundantie is waar het om draait bij datacenters. Of het nu gaat om koeling, stroomvoorziening of connectiviteit. Het is hun core business om er voor te zorgen dat de beschikbaarheid van data zo hoog mogelijk is. Een beschikbaarheid van 99,99% is dan ook geen uitzondering.

Om diezelfde beschikbaarheid te bereiken op je eigen locatie, moet je fors investeren. Niet alleen in koelapparatuur maar ook in bijvoorbeeld noodstroomvoorziening. Veel bedrijven hebben wel een UPS, maar geen noodstroomaggregaat. In het geval van een stroomstoring valt de apparatuur dus niet gelijk uit, maar kan het niet door blijven draaien.

Toen een groot deel van Midden-Brabant in augustus 2018 werd getroffen door een stroomstoring, draaide Global-e Datacenter gewoon door. In ons nieuwe datacenter bieden we onze klanten een nog hogere beschikbaarheid.

5. Je wilt graag de beste verbinding tegen de beste prijs.

Datacenters fungeren als hot spot voor zowel nationale als regionale verbindingen en bieden directe verbindingen met Public Cloud providers. Als klant van een datacenter heb je dus een ruime keuze uit providers en is het relatief eenvoudig om je private Cloud te koppelen aan de Public Cloud (hybride Cloud).

Op jouw locatie is de keuze in providers vaak beperkt en is het dus haast onmogelijk om een dergelijke infrastructuur te realiseren. Zou het technisch wel mogelijk zijn dan moet je een gigantische investering doen, want in de regel ligt er nog niets of weinig.

Global-e Datacenter is een carrier-neutraal datacenter met de aanwezigheid van de grootste nationale en regionale providers. Daarnaast heeft het rechtstreekse verbindingen naar internet exchanges als AMS-IX en NL-IX en naar Cloud providers als AWS en Microsoft Azure.

6. Je wilt graag dat jouw data veilig staat.

Datacenters hebben een hele toegangsprocedure opgetuigd om de fysieke beveiliging van jouw hardware te regelen. Dat begint met het online aanmelden van je bezoek via een portal. Met daarna het gebruik van een biometrische scan om fysiek toegang te krijgen tot het datacenter. En dat eindigt met een persoonlijke code of kaart om toegang te krijgen tot je eigen rack. 

Bij veel bedrijven is de enige vorm van beveiliging van de serverruimte een slot op de deur. 

Global-e Datacenter maakt gebruik van een triple check security beleid. Zo hebben klanten 24/7 toegang tot ons datacenter.

7. Je wilt graag Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en kiest daarom voor duurzaamheid.

Datacenters zijn continu bezig om hun energieverbruik te minimaliseren. De koeling van de hardware gebeurt bijvoorbeeld steeds langer met buitenlucht. Daarnaast kijken datacenters voortdurend wat ze met hun restwarmte kunnen doen. Door gebruik te maken van een datacenter laat je dus zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt.

In veel serverruimtes is de situatie anders. Daar draait continu een airco om de apparatuur te koelen. Airco zijn natuurlijk in aanschaf goedkoop, maar in het gebruik is dit een veel duurdere en minder milieuvriendelijke manier van koelen. 

Op onze tweede locatie koelen we energiezuinig door gebruik te maken van adiabatische koeling; door de koeling met buitenlucht en het verdampen van water via een warmtewisselaar wordt de luchtstroom uit de zaal energiezuinig gekoeld. 

8. Je wilt graag dat jouw dataopslag voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Datacenters zijn bekend met alle wet- en regelgeving omtrent dataopslag. Zo zijn ze voorzien van een ISO 27001-certificaat. Hiermee toon een datacenter aan dat zijn managementsysteem voor informatiebeveiliging voldoet aan de gestelde eisen, maar ook dat het voortdurend met de verbetering ervan bezig is. 

Bedrijven die zelf ISO-gecertificeerd zijn, hebben vaak een medewerker die zich hiermee fulltime bezig houdt. Iets wat niet ieder bedrijf zich kan veroorloven.

Global-e Datacenter is sinds 2014 ISO27001 gecertificeerd. Eind 2020 zijn wij hiervoor opnieuw geslaagd, evenals voor de ISAE3402 (informatiebeveiliging).

9. Je wilt graag dat jouw IT-omgeving in handen is van specialisten. 

Zoals we in het begin al aangaven, zijn datacenters dé specialist in het faciliteren van IT-omgevingen. Dat komt doordat de medewerkers beschikken over de juiste technische kennis en over de juiste middelen beschikken. 

Zo hebben de meeste datacenters een Certified Datacenter Specialist (CDCS). Dit is een medewerker die de verantwoordelijkheid draagt over het beheer en de beschikbaarheid van een datacenter. Hij/zij heeft daar een speciale opleiding voor gevolgd en is gecertificeerd. 

Veel bedrijven hebben dit soort specialisten niet in huis. Faciliterende taken worden meestal toe bedeeld aan medewerkers die een ander specialisme hebben of die allround zijn. Het wordt er dus vaak bijgedaan.

Bij Global-e Datacenter werken alleen maar specialisten. Of het nu op facilitair of netwerkgebied is. En uiteraard hoort daar een CDCS-certificaat bij. Het zijn medewerkers die het verschil maken.

Conclusie:

Voor ieder bedrijf is van groot belang dat de ICT-motor blijft draaien. Voor sommige bedrijven is dat nog een hele uitdaging. Zeker als belangrijke ondersteunende taken, zoals het faciliteren van de IT-omgeving er door ICT-medewerkers bij wordt gedaan naast hun kerntaken. 

De oplossing is eenvoudig. Laat het faciliteren van je IT-omgeving over aan een datacenter dus. Dan weet je zeker dat je IT-omgeving flexibel en schaalbaar is. Dan beschik je over de beste verbindingen en over de hoogste beschikbaarheid. Dat weet je ook zeker dat je data veilig staat en dat je op een verantwoorde manier onderneemt.

Waarom Global-e Datacenter?

Global-e Datacenter is een regionaal, duurzaam datacenter, dat centraal gelegen is in Zuid-Nederland. Voor veel klanten is het minder dan een half uur rijden naar ons datacenter. Van daaruit brengen wij ze razendsnel naar de belangrijkste Internet exchanges van Nederland en naar de Public Cloud. Als onze klanten echt iemand moeten spreken, krijgen ze direct een specialist te spreken, die weet wie zij zijn en die begrijpt waarover ze praten. Onze deur staat altijd open voor klanten die willen dat wij meewerken aan vraagstukken en innovaties, maar hij staat ook open als zij gewoon even een praatje willen maken.

Vind je dit interessant en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende rondleiding aan via https://www.global-datacenter.nl/contact/.