Hoe houdt Global-e Datacenter het koel?

Koeling is, naast stroomvoorziening en beveiliging, een essentieel onderdeel van het datacenter. Er komt dan ook heel wat bij kijken om het datacenter op een constante temperatuur te houden. Zeker bij extreem warm weer zoals we dat in de maanden juli en augustus hebben gehad. Meerdere dagen werden temperaturen van meer dan 37 graden gehaald.

Hoe hielden wij het op die dagen koel in het datacenter?

Koeling Global-e DatacenterBij Global-e Datacenter maken we gebruik van een watergekoeld koelsysteem (glycol-water oplossing van 18 graden) waarbij we koelen door gebruik te maken van compressoren en/of de buitenlucht. Wanneer de buitentemperatuur onder de 12 graden Celsius is koelen we met alleen de buitenlucht (free air cooling). Bij temperaturen tussen de 12 en 17 graden maken we gebruik van free air cooling met ondersteuning van compressoren. Boven de 17 graden gebruiken we alleen de compressoren.

In de datazaal zelf zorgen wij voor een efficiënte koeling door gebruik te maken van het ‘cold-corridor systeem’. Dit zijn gesloten ruimten in de datazaal waarin de computerracks zijn geplaatst. Binnen een corridor wordt alle niet gebruikte rackruimte afgesloten middels blindpanelen. Zo wordt alleen geïnstalleerde apparatuur goed gekoeld en wordt de koeling efficiënt ingezet.

In onze corridors is het altijd 25 graden. Deze temperatuur is zelfs afgesproken in de contracten met onze klanten. Bij het vaststellen van deze temperatuur hebben we gekeken naar de perfecte balans tussen zo energiezuinig mogelijk koelen en het behouden van een comfortabele temperatuur voor onze klanten om in te werken.

Om het op die temperatuur te houden, maken we gebruik van Chillers en CRAH (computer room air handler), die redundant zijn uitgevoerd. Dit betekent dat 50% van de installatie mag uitvallen, en dan nog hebben we een werkende installatie om het datacenter te koelen.

Op extreem warme dagen is het een belangrijke taak van onze site & facility manager om alles extra te monitoren en om in te grijpen indien nodig. Een voorbeeld van zo’n ingreep is het omlaag brengen van de temperatuur van het koelwater (standaard 18 graden). Wanneer hij dit doet, moeten de compressoren harder werken. Een alternatief is om de ventilatoren van het koelsysteem harder te laten werken. Deze vragen minder stroom dan de compressoren.

Zo zoeken we dus naar de juiste balans om het datacenter ook tijdens extreem warme dagen zo energiezuinige mogelijk te koelen.